Når man taler om eks. N-P-K (12-5-14), betyder det at gødningen indeholder 12 % N, 5 % P og 14 % K. Det giver tilsammen 31 %, resten op til de 100 % er oftest andre makro-næringsstoffer samt en del mikro-næringsstoffer.

Hvad er NPK gødning?

N = Kvælstof.
Er essentiel og fremmer den vegetative vækst. Tilsætning af svovlsurammoniak (21 % N), kan være med til at regulere surhedsværdien (pH værdien) i jorden, hvilket specielt gælder for surbundsplanter så som Rhododendron. Dog skal ammoniak og salpeter omdannes til nitrat før planterne kan optage det.

P = Fosfor.
Fremmer den generative vækst, altså planternes formering, knopsætning, blomstring og frugt dannelse. Fosfor udvaskes praktisk talt ikke af jorden. De fleste jorde indeholder fra naturens side betragtelige mængder, som frigives meget langsomt. Citratopløselig fosfor = plantetilgængeligt fosfor.

K = Kalium.
Grønkorndannelse som er med til at opretholde saftspændingen. Kaliumstoffer er nødvendige for transporten af sukker og stivelse. Næringsstofferne transporteres kun rund med sukkeret og er af stor betydning for støttevævet som dannes i planten.

NPK gødning er altså en sammensætning af de tre grundelementer som planter og afgrøder har brug for, for at nærer sig. Det hele hænger sammen! Tilførsel af meget kvælstof (N) giver meget vækst og kræver en del kalium (K) for at kunne transporters rundt i planten. 

Man skal dog huske på at ikke alle planter er ens og derfor skal de have gødning med forskellig mængde af NPK for at blive sunde og flotte.

En god oplevelse med det

Tre hurtige opridsninger om Npk gødning: 

  • N – Nitrogen/kvælstof styrker plantens vækst og får den til at vokse sig større og grønnere. Mangel på kvælstof giver små planter med blege blade og små blomster.
  • P – Fosfat tager fat i begge ender af planten ved at stimulere rødderne til et kraftigere rodnet, og samtidig påvirker den blomsterknopperne og frugt dannelsen i den yderste del af planten. Så fosfat er godt, hvis du kan lide store flotte blomster.
  • K – Kalium er vigtig for plantens basale livsfunktioner. Kalium øger modstandskraften mod skadedyr og sygdomme og hjælper med at transportere vand, sukker m.m. rundt i planten – eller det man i biologiundervisningen kalder for fotosyntesen.